Ryttarinnan besvarar - Hitta medryttarhäst
Kategori: Ryttarinnan besvarar
Jag har fått en fråga av Frida och tänkte i den här bloggen premiärstarta ”Ryttarinnan besvarar” med Fridas funderingar ang. hur man går tillväga när det handlar om att hitta en bra medryttarhäst.
Hej!
Jag heter Frida och är 15 år. Nu letar jag efter medryttarhäst och undrar vad det är man ska tänka på innan man börjar leta efter annonser eller sätta ut en egen annons? Vad bör jag tänka på när jag kommer ut och provrider? Och vad behöver jag tänka på när jag tillslut ska bestämma mig? Tack för svar!
Att leta medryttarhäst kan vara knepigt, speciellt i storstädarna. Det är många som vill ha chansen att rida utöver tiden på ridskolan eller i annan verksamhet, vilket gör att konkurrensen kan vara stor. Med det säger jag inte att det inte är värt ett försök, många hästägare vill ha avlastning och hjälp! Den enklaste perioden att leta efter medryttarhäst brukar vara under hösten och vintern. Det är då hästägarna går mot ”mörkare tider”, jobb och skola snurrar igång och det kan vara svårt att hitta tiden. Helt plötsligt dyker flertalet annonser upp på nätet, och det är då du som letar medryttarhäst ska hålla ett extra öga på dem större annonsplatserna.
Först bör du tänka över vad du vill ha möjlighet att göra med din medryttarhäst samt vilken typ av ryttare du är och vilken typ av kunskap du besitter. Det finns ägare som vill ha hjälp med träning och tävling, medan andra vill ha någon som rider ut i skogen någon dag i veckan. Du bör också se över hur många dagar i veckan du kan tänkas vara i stallet, och hur pass flexibel du är. Vill du ha fasta dagar eller vill du bestämma det från vecka till vecka?
Kunskap är viktigt, det är annorlunda att rida privathäst hur vi än vrider och vänder på det. Privathästar är oftast inte vana vid många olika typer av ryttare, och ägaren har säkerligen präglat hur hästen reagerar på saker och ting. Därför är det viktigt att du vet att du klarar av det och hur pass du klarar av det. En äldre privathäst kan vara bra att börja med som första medryttarhäst, medan en unghäst kräver ytterligare kunskap och att ryttaren är relativt orädd.
Vissa hästägare behöver även hjälp ekonomiskt, något du bör se över om du kan erbjuda. Andra erbjuder ridning mot hjälp i stallet och med olika typer av sysslor. Det är viktigt att du vet att du har råd att betala om du ringer på en annons som även handlar om en slant i månaden, har du ingen egen inkomst så bör du därför diskutera det hela med dina föräldrar.
Att ha engagerade föräldrar kan vara en bonus, speciellt när man är ung. Det finns många privatstall som har åldersgränser för att det är stora djur och ett stort ansvar. Därför kan det vara bra att ha en förälder som kan vara med i stallet, i vilket fall till en början, för att se så att allting går bra.
Att själv skriva en annons kan vara bra för att visa att man finns och har ett starkt intresse. Skriv ingen novell, det viktigaste är att du lyfter fram hur gammal du är, hur länge du har ridit, om du har tillgång till bil alternativ skjuts till stallet (om det är så att det inte går att åka kollektivt) och vad det är du tänker dig att du vill göra med din framtida medryttarhäst. Lyft gärna fram om du har tävlingserfarenheter, vilken nivå du ligger på samt om du har haft liknande ”uppdrag” tidigare.
Provridningen bör göras lika noga som om det vore en häst du skulle köpa. Är det tänkt att du även ska träna med hästen är det viktigt att du får testa att rida den på ridbanan, och självklart bör du även rida ut en sväng så att du får känna om du kan hantera hästen utanför banan. Testa gärna hästen mer än en gång, och ställ frågor till ägaren. Det är viktigt att du känner att du och hästägaren kommer överens, ni är trots allt dem som ska ha ett gemensamt ansvar för hästen framöver. När det hela är klart så utvärderar du det hela: Ligger stallet på ett bra avstånd hemifrån? Känns hästen som en häst jag kan tänka mig rida i flera år framöver? Matchar mina och hästägarens önskemål?
För hästägaren är medryttaren en enorm resurs, så ditt beslut hänger på att du kan tänka dig rida hästen ett bra tag framöver. Att bara sluta ställer till det för både hästägaren och hästen, så se till att du verkligen har tänkt igenom ditt beslut och lycka till!