ryttarinnas.blogg.se

Ryttarinnan har kommit ur grottan...

Kategori: Texter

Det känns som att jag inte har bloggat på en evighet, och kanske är det så. Hela den här veckan har jag jobbat till största del och allt har gått i ett rasande tempo. Jag har inte haft särskilt mycket tid att ens träffa min familj (som jag ju faktiskt BOR med) och jag har inte träffat några vänner. Men nu är den här helvetesveckan slut och jag är tillbaka med besked! 
 
Det händer mycket spännande framöver, om en stund ska jag ta bussen in till stan för åka mot Sofie och Danne, imorgon är det dags för kvalitetsbedömningarna i Högbo och vi åker dit som ett stort team och hoppas på att Chic passerar med gott betyg! 
 
Sen börjar en ny vecka och jag har nya arbetstider, jag kommer försöka att ta mer tid till stallet och verkligen fokusera på det nu, det känns som att hela sommaren har varit lite halvdan när det kommer just till regelbundenheten. Det har hänt mycket saker, jag har rest och farit runt och inte hittat någon ro alls. 
 
Så vad händer senare till hösten? Jo det är dags att åka på en hel del nyttiga och spännande clinics, RGB kommer till Stockholm och Strömsholm och jag och Lollo bara MÅSTE gå på den! Sen är det Sofie som ska ut och tävla en del, det är träningar på Jälla för Louise Haaga (jättenyttigt att titta på om man inte rider själv!) och så ska ju jag försöka få tag på en foderhäst. 
 
 
HÖST MED HÄST - det är ett löfte från Ryttarinnan :)
 
                                            Såhär upprörd blir Ryttarinnan när hon inte får vara i stallet...

Dag 16- En bild som gör dig lycklig

Kategori: 30 dagar

Lycka kan vara att ha alla pengar i världen, men lycka kan också vara att älska en häst. 
 

Dag 15- Varför får hästar och ridning mig att må bra?

Kategori: 30 dagar

Jag har alltid älskat att känna mig fri. Haft svårt för att binda mig och haft svårt för att nöja mig. När jag är i stallet känner jag en frihet som jag sällan känner någon annanstans. I stallet kan jag vara mig själv, och där tillåts jag också att vara precis som jag är. Därtill har hästarna alltid gett mig frihetskänslan, känslan av en obeskrivlig kärlek som inte handlar om att jag är snygg, duktig eller populär, en kärlek som handlar om vad det är jag vill förmedla och där relationen byggs på äkta känslor. 
 
Som många andra har hästarna kommit att bli min "ventil" i vardagen. Där kan jag traggla alla mina problem och vara säker på att dem aldrig kommer att berättas vidare. När problemen får ventileras så försvinner också tyngden i bröstet, jag får en helt ny energi och känner mig plötsligt starkare än tidigare. Att ha den möjligheten är fantastiskt, och något jag inte tror att jag kommer finna annat än i stallet och hos hästarna. 
 
Jag får lugnet tillbaka och lär mig en hel del på vägen. Jag tror att jag fått bättre tålamod och blivit tydligare med mina signaler och att det är egenskaper som bara växer när jag får praktisera dem tillsammans med dessa fantastiska djur. Det gör att jag även har det tillgodo i mitt vardagsliv, jag har fått så mycket tålamodsträning att det ska mycket till att göra mig arg eller rent ut sagt förbannad.
 
Det har blivit tydligare på senare år, att hästarna har lärt mig otroligt mycket. När jag är i en diskussion med någon som är arg så har mina erfarenheter från hästlivet lärt mig att ilska inte hjälper. Jag försöker istället tydligt förklara och diskutera på en nivå som tar diskussionen till ett helt nytt plan där jag får ett helt annat utrymme och vi kan mötas på mitten. 
 
Jag kommer aldrig sluta med hästar, för det är så mycket mer än bara borstning och ridning. Det är den där känslan som inte går att sätta ord på, den där tryggheten och det där lugnet som gör att jag kan gå genom vilken snöstorm som helst för att hämta den känslan, nu, om en månad, för alltid. 

Dag 14- Saker du gör vardagligen (i stallet och till vardags)

Kategori: 30 dagar

- Går i trasiga skor. I stallet läcker skorna och på något sätt läcker även alla skor jag äger på ett eller annat sätt. Jag är mästare på att göra hål i skor!
 
- Skriver listor och åter listor. FÖR ALLT! 
 
- Och skriver jag inte listor så bloggar jag...
 
- Försover mig eller går upp alldeles för tidigt.
 
- ...och lägger mig alldeles för sent. 
 
- Duschar, minst en gång per dag!
 
- Letar efter hårborstar, jag har hundratals, men jag vet aldrig vart dem är. 
 
- Får dreadlocks för att jag inte hittar några borstar.
 
- Kollar på nätet efter nya saker att köpa hem. Heminredning, kläder, skor, hästprylar, you name it!
 
- Snusar, alldeles för mycket.
 
- Inser att jag är sämst på att linda hästben och ber Sofie göra det åt mig. 
 
- Använder all min kraft åt att spänna sadelgjorden. 

Du är kärlek

Kategori: Texter

Det verkar som om det jag befarat inte är aktuellt än, ingen är lyckligare än jag! För det skulle fan inte gå utan dig. Det är så mycket som har hänt på så kort tid och det går inte att beskriva hur mycket du kommit att betyda för mig. Du är kärlek, du är många gånger min räddning och du är den ärligaste vännen jag har. Lycka kan vara att älska en häst, och fan vad jag älskar dig! 
 
 
 
 

Stallkatten

Kategori: Stallet

Ridskolan har verkligen världens mysigaste stallkatt, så oerhört social! Bjuder på lite bilder på våran kompis.
 
 
 

Regn och rusk

Kategori: Ridning

Det började ösregna precis när jag och Lollo hoppade av bussen till stallet igår. Vi fick försöka dela på mitt halvklena paraply och det var inte särskilt mycket till hjälp. Men så stannade en bil till, föraren erbjöd oss skjuts den lilla sträcka som det är till stallet och vi slapp i vilket fall bli blötare än vi redan var. Det visade sig att Lollo blivit erbjuden skjuts många gånger i regnet av denna schyssta förare. 
 
 
 
Vi hämtade hästarna och gjorde oss redo för en ridtur. Men innan vi kunde sätta igång med pysslet passade vi på att fika för att hästarna skulle hinna torka lite. Sofie hade varit gullig och bakat jättegoda muffins och Lollo hade köpt med sig saft. Snart var vi igång igen efter en liten fikarast och hästarna stod klara på stallplanen. Det skulle bara bli en kort tur i skritt eftersom att vi hade kort om tid på oss innan det skulle bli dags för stallmöte. Lollo ledde Loovino istället för att rida och jag och Sofie hoppade upp på Liebe och Chic. Liebe kändes glad och positiv, och förutom att vi höll på att åka på en riktig smäll av Chic på hemvägen, så gick allting bra. 
 
 
 
Stallmötet var spännande, det var kul att träffa alla som har privathästar och få ett namn på alla som rör sig i stallarna. Dessutom hoppas jag nu att vi kan få tag på någon välorienterad ryttare som är villig att visa oss lite nya ridvägar kring området. Vi tragglar våra vanliga rundor, men det vore kul att hitta fler! 
 
 

Dag 13- Min högsta dröm

Kategori: 30 dagar

Jag har många drömmar, det finns en hel del jag skulle önska få uppfyllt. Men om det är något som är en önskedröm så är det att köpa en riktigt fin häst igen. Min tidigare häst var inte särskilt dyr, kanske för att hon var väldigt grön och en riktig pissmärr många gånger, men säkerligen också för att hon var i usel kondition när jag köpte henne.

När jag sålde henne ville jag inte ha ett drömbelopp för henne, även om jag tyckte hon var värd alla tusenlappar i världen. Jag ville ha ett bra hem där jag visste att hon skulle få stanna, i evighet. När jag hittade rätt familj och rätt ryttare var det ingen tvekan, jag hade mer eller mindre kunnat ge bort henne. För jag visste att om jag sålde henne enbart för pengarna så skulle hon gå en oviss framtid tillmötes. För hon var knepig och jävlig många gånger, och med en ryttare som låter ilskan ta över skulle hon snart bli både illa behandlad och omöjlig att rida.

Jag fick inte ut så mycket på den affären, men jag kunde gå och lägga mig om kvällarna med vetskapen om att hon fått ett bra hem. Med det hade jag också ”gett upp” möjligheten att köpa en ny häst, det fanns helt enkelt inga pengar till det.

Jag saknar tiden som hästägare, tiden då jag stod och mockade i över en timme för att jag ville försäkra mig om att det var helt rent i boxen, då jag skrubbade varenda foderhink och torkade ur dem noga varje dag, då jag borstade i flera timmar innan jag ens fick för mig att slänga på sadeln och då jag noga antecknade varje motgång och framsteg i en liten röd anteckningsbok.

Men jag har dem bästa förutsättningarna just nu, för visst är det tufft att vara hästägare också. Alla kostnader för boxplats och foder, vaccinationer och så den där attans järnskon som skulle till att lossna i leran precis när alla räkningar var betalda och jag insett att jag precis skulle komma att gå runt den månaden.

Idag behöver jag inte betala med någonting annat än mitt engagemang vilket gör plånboken överlycklig. Dock finns det en nackdel med det hela, jag vet aldrig när det tar slut. Ska en häst säljas så ska den säljas, så är det bara. Givetvis kan jag förstå situationer och anledningar, men det är klart det känns oerhört sorgligt när det väl händer.

En dag ska jag ha en alldeles egen fin häst, en häst som är bara min. 

 

Underbara du

Kategori: Texter

You make me happy,
When I'm sad.
You make me alive,
When I'm feeling dead. 
Forever you, 
Forever me,
Forever us. 
 

Ibland känns det som att livet sprungit ifrån mig. Som att allting bara händer. Som att jag har tappat kontrollen och inte klarar av att hantera ens dem vardagliga små problemen. Det är då du finns där. Hästen som jag kan vara lika förbannad på, som lycklig över. Hästen som jag avskydde, men nu älskar. Det tog tid att lära känna dig, och varje dag dyker någonting nytt upp. En ny utmaning, en ny diskussion. Men numera löser vi problemen tillsammans. Vi har slutat upp med att vara hysteriska och frustrerade, vi vet hur vi ska kommunicera för att komma fram till ett beslut, tillsammans. 
 
Jag trodde aldrig att jag skulle rida mot hinder på dig, för bara ett halvår sedan såg jag det som en omöjlighet. Jag var glad om jag lyckades skritta på dig och dessutom lyckades hålla mig kvar hela turen. Idag spelar det ingen roll vad vi gör, jag litar på dig och jag vet att du fixar det. 
 
Igår fanns du där igen. Med ditt lugn och din styrka. Jag kunde bara sitta där, prata om allt som gått helt åt skogen och om det som fortfarande går bra. Du gav mig all den glädje jag behöver, tankade mig på livsenergi och jag tror inte du ens vet hur mycket du betyder för mig.
 

Dag 12 - Min favoritgren

Kategori: 30 dagar

Jag tror inte att det har undkommit någon, min favoritgren är såklart hoppning. För några år sedan trodde jag aldrig att jag skulle börja gilla hoppning igen efter att jag ridit en ganska klurig ponny på ridskolan. Jag red en bana för en av ridskolans instruktörer, hade god bjudning mot ett ganska så ordentligt hinder och två sekunder innan avstampet tvärnitar min ponny. Jag flyger ganska så ordentligt rätt in i hindret, bommar flyger över mig och det svartnar för ögonen. Det känns som om det tar timmar innan jag kommer på fötter igen. Efter det tyckte jag det var obehagligt att hoppa och jag hade svårt att förlita mig på att dem hästar jag red kunde fixa att hoppa dem hinder jag bad om. 
 
Även under min tid som elev på en gymnasieskola med hästinriktning fick jag mig en ordentlig flygtur. Jag red en av dem lite yngre hästarna och hade inte blivit informerad om att den hästen jag under passet red, hade börjat få känningar i ryggen som var allt annat än positiva. Efter en tvåkombination smärtar det antagligen till i min häst, den börjar boka och bralla nått förfärligt och skjutsar iväg mig rätt upp i taket. Jag var nästan säker på att jag brutit både en och flera ben, men även den här gången klarade jag mig undan. 
 
Det var först när jag fick min egen häst som jag vågade släppa mina hjärnspöken. Hon var relativt grön och testade alla knep hon kunde komma på för att ge mig en ordentlig avsittning. Med hjälp av min fantastiska instruktör Karin kom vi tillrätta med problemen. Jag fick lära mig att sitta i en drivande position, att korrigera innan, att vara snabb i reflexerna och att verkligen ge mig fan på att ta mig över. För varje pass vågade jag mer och mer, för varje tillfälle blev jag mer självsäker och tuff. 
 
Idag har jag inga som helst problem med att hoppa, jag älskar adrenalinet och kicken av att hoppa en hel bana. Jag tillåter att jag kommer fel ibland och vågar fortfarande rida på, jag litar på att jag och den häst jag rider fixar det. Jag har dessutom tillgång till riktigt bra hjälp under passen vilket ger mig ytterligare utrymme för att reflektera och fundera på hur jag som ryttare kan inverka på min häst och få ut mer ridning av ett pass. 
 
Den första ponnyn som skickade av Ryttarinnan ordentligt. 
 
 

Rutiner

Kategori: Texter

Egentligen vet jag, väldigt väl, att jag är en människa som är i stort behov av rutiner. Dock har jag slarvat med det under hela sommaren, det har varit semester och jag har kunnat ta sovmorgon flera dagar i sträck. Frukost har blivit brunch och middag har blivit en macka när hungern tränger sig på mot kvällen. När vardagen sen kom tillbaka över en natt så var jag nog inte speciellt beredd och det skulle ta ett tag för mig att bestämma mig för att återgå till rutinerna. När det kommer till rutinbeteende är jag precis som hästarna, jag fungerar inte utan dem. 
 
Idag har jag gått upp i tid, snart kommer jag att sminka mig och ta bussen till jobbet för att efter jobbet kunna åka ut till stallet. När jag går upp i god tid har jag mer timmar till mitt förfogande och behöver inte stressa runt, jag kan sköta mitt arbete i lugn och ro. Därtill kan jag njuta mer av timmarna i stallet då det känns som att jag förtjänar dem. 
 
Det är höstluft ute och jag har bestämt mig för att börja äta bättre och röra på mig mer. Godis, läsk och andra onyttigheter slinker lätt ned när hungern gör sig hörd och jag har alldeles för lätt för att ge efter. Men vad det ger är egentligen inget annat än dålig sömn, rastlöshet, huvudvärk och illamående. Jag måste lära mig det och se till att komplettera med bra saker.
 
Vi hästmänniskor är bra på att ta hand om våra hästar, men vi är fullkomligt usla på att ta hand om oss själva. Vi skulle aldrig någonsin kunna tänka oss att utfodra våra hästar såsom vi utfodrar oss själva, med foder av dålig kvalité som ger snabb energi, men tillför en mängd biverkningar. Vi skulle heller aldrig kunna tänka oss att börja med orutin ute i stallarna, släppa ut hästarna lite när vi känner för det, fodra när vi orkar och rida när vi har lust.
 
Det är dags att vi även börjar se till att vi själva mår bra, precis lika varsamt som vi kontrollerar våra hästars hälsa och välmående. Jag tänkte börja idag, när börjar du?

Dag 11- En låt som påminner om en häst du älskar

Kategori: 30 dagar

 
Den här låter lyssnade jag jättemycket på dagarna innan mitt fantastiska sto åkte iväg till sin nya ägare. Den gav mig styrka att just då släppa henne till en annan och tro på att det skulle gå bra, vilket det också gjorde. 
 
Ett fint utdrag ur texten: 
 
I will be your guardian
When all is crumbling
Steady your hand

Dag 10 - 10 saker du inte visste om mig

Kategori: 30 dagar

- Jag har dansat balett en gång i tiden, något jag inte var ett dugg bra på. 
 
- Jag har en otrolig rädsla för att det ska börja brinna hemma och måste alltid gå runt och dubbelkolla att sladdar är utdragna och att spisen är avstängd, innan jag går hemifrån. 
 
- Jag skriver listor för det mesta, från hur jag ska städa till saker jag måste komma ihåg att göra.
 
- Jag har en enorm cellskräck och drömmer mardrömmar om att jag måste sitta i fängelse. 
 
- Jag läser horoskop så ofta jag kan och försöker alltid få någonting att stämma. 
 
- Jag tror att allt har en mening, att det finns någon typ av öde som påverkar det som händer oss. 
 
- Jag älskar att sjunga, även om jag inte är ett dugg bra på det.
 
- Jag hade en tyghäst när jag var liten, eller mer eller mindre en byrå som med lakan och en kudde utgjorde en häst som jag tog hand om. 
 
- Jag är en nätshoppare av rang, något som inte alltid är positivt dessvärre. 
 
- Jag är bra på att rimma och skriva dikter. Något jag ofta får göra i olika sammanhang. 

Dagen då allting föll på plats

Kategori: Ridning

Det var dags för hoppning igen den här lördagsförmiddagen. Sofie hade plockat ihop en liten hinderpark i ridhuset och vi satt snart alla på våra tilltänka hästar. I vanlig ordning red Lollo på sin fantastiska Loovino, Sofie satt på långbenta Chic och jag hade i vanlig ordning kravlat mig upp på Liebe. 
 
Dagen till ära red jag Liebe på ett hackamore och det kändes verkligen som att jag fick tag på henne mycket bättre redan under framridningen. Vi började med att hoppa fram på ett kryss för att känna lite på hästarna. Sofie var noga med att förklara för mig att lägga ner handen mer i eftergiften. Som många andra så rider jag med en eftergift som går mot öronen på hästen, men nu skulle jag alltså fokusera mer på att låta eftergiften gå ner mot munnen. Därtill skulle jag korta tyglarna betydligt mer. Detta för att Liebe inte hoppar med ryggen när hon inte får den hjälp hon behöver, då åker huvudet upp alldeles för högt och det blir kråkhopp. 
 
Efter en del nötande så var det dags för en liten serie längs en av långsidorna, även där fick jag ta fasta på vart jag höll handen, att jag kom in med en jämn galopp och att jag inte tappade min ridning i kurvan. Det var en del studsande från Liebes sida ett tag, men så länge jag koncentrerade mig på att lägga ned handen och rida framåt så följde hon med. 
 
Tillslut var det dags för en bana, då hade jag äntligen fått rytm i galoppen och hittat läget för mina attans händer som det inte alltid är lätt att hålla koll på. Banan började med en serie för att sedan ridas över ett plank, avbrott till trav, över ett kryss och vidare över en grind. 
 
Liebe var taggad i kombinationen, det blev ett väldigt vilt utsprång, men jag hann plocka upp henne och rida på planket, över krysset i trav kändes det perfekt och grinden ut blev ett bra språng. Dock skedde ett litet misstag över planket, jag tyckte att Liebe sackade efter och smackade till varvid hon la till ett extra galoppsprång och gav mig ett ordentligt språng över. 
 
Jag fick ta kombinationen och planket igen, ytterligare ett litet missförstånd på planket, men vi lyckades rida den tänkta vägen. När jag galopperade ut på långsidan igen kändes det som om jag vunnit världscupen, vilken känsla, vilken ridning!
 
Tänk att så små korrigeringar kan göra så otroligt stor skillnad, det är helt otroligt. Nog för att jag fortfarande måste korrigera mig själv och nog för att det är en hel del att öva på, men vi är på god väg, vi är på rätt väg, vi är ett team! 
 

Dag 9 - Någon du skulle vilja byta liv med för en dag, och varför?

Kategori: 30 dagar

Om jag för en dag skulle få byta liv med någon så skulle jag nog få det tufft att välja. Dels skulle jag vilja byta liv med någon av ryttarna i landslaget i hoppning, det vore riktigt häftigt att se hur deras vardag fungerar och rida på hästar som vilken dag som helst skulle kunna gå världscupen. Självklart skulle jag också vilja åka till en av dem stora tävlingsplatserna där eliten samlas för att se hur det fungerar "bakom kulisserna". Om jag hade modet skulle jag nog även vilja testa att rida en klass, för att få känna på hur tufft deras arbete är och hur mycket det krävs att som ryttare tillsammans med hästen hoppa en bana där hindrena är maxade. Jag kan inte ens föreställa mig vilken ansträngning det måste vara och vilken adrenalinkick som måste komma med det. 
 
Men jag skulle nog också vilja byta liv med någon av dem stora hästbloggarna ute i landet, jag skulle vilja sätta mig in i deras liv och få mer förståelse för hur tufft det måste vara att bli granskad dygnet runt, att hantera otroligt jobbiga kommentarer och hat som inte går att kontrollera. Jag tror att många skulle behöva den kunskapen, det är så otroligt lätt att tro att bloggarna där ute inte tar åt sig, att det är vardagsmat, när det egentligen är raka motsatsen. 
 
Men det är nog många överlag jag skulle vilja byta liv med för en dag, jag älskar att göra intervjuer just för att skaffa mig nu kunskap och se på livet på ett nytt sätt. Tänk vad häftigt det vore att kunna vandra i någon annans skor ibland! 
 
Jag tror även att många skulle behöva kunskapen kring hur det är att vara fattig eller på annat sätt utsatt i samhället, det skulle nog vara en ögonöppnare för många. Så det är givetvis något jag också skulle tänka mig att göra.
 
Ursäktar för ett rörigt inlägg, jag försökte i vilket fall i första hand koncentrera mig på hästvärlden! :)
 
 
               Ryttarinnan skulle kunna tänka sig att byta liv med både Rolf-Göran Bengtsson och Tyra Sjöstedt
 

Ryttarinnan besvarar - Hitta medryttarhäst

Kategori: Ryttarinnan besvarar

 

Jag har fått en fråga av Frida och tänkte i den här bloggen premiärstarta ”Ryttarinnan besvarar” med Fridas funderingar ang. hur man går tillväga när det handlar om att hitta en bra medryttarhäst.

Hej!

Jag heter Frida och är 15 år. Nu letar jag efter medryttarhäst och undrar vad det är man ska tänka på innan man börjar leta efter annonser eller sätta ut en egen annons? Vad bör jag tänka på när jag kommer ut och provrider? Och vad behöver jag tänka på när jag tillslut ska bestämma mig? Tack för svar!

Att leta medryttarhäst kan vara knepigt, speciellt i storstädarna. Det är många som vill ha chansen att rida utöver tiden på ridskolan eller i annan verksamhet, vilket gör att konkurrensen kan vara stor. Med det säger jag inte att det inte är värt ett försök, många hästägare vill ha avlastning och hjälp! Den enklaste perioden att leta efter medryttarhäst brukar vara under hösten och vintern. Det är då hästägarna går mot ”mörkare tider”, jobb och skola snurrar igång och det kan vara svårt att hitta tiden. Helt plötsligt dyker flertalet annonser upp på nätet, och det är då du som letar medryttarhäst ska hålla ett extra öga på dem större annonsplatserna.

Först bör du tänka över vad du vill ha möjlighet att göra med din medryttarhäst samt vilken typ av ryttare du är och vilken typ av kunskap du besitter. Det finns ägare som vill ha hjälp med träning och tävling, medan andra vill ha någon som rider ut i skogen någon dag i veckan. Du bör också se över hur många dagar i veckan du kan tänkas vara i stallet, och hur pass flexibel du är. Vill du ha fasta dagar eller vill du bestämma det från vecka till vecka?

Kunskap är viktigt, det är annorlunda att rida privathäst hur vi än vrider och vänder på det. Privathästar är oftast inte vana vid många olika typer av ryttare, och ägaren har säkerligen präglat hur hästen reagerar på saker och ting. Därför är det viktigt att du vet att du klarar av det och hur pass du klarar av det. En äldre privathäst kan vara bra att börja med som första medryttarhäst, medan en unghäst kräver ytterligare kunskap och att ryttaren är relativt orädd.

Vissa hästägare behöver även hjälp ekonomiskt, något du bör se över om du kan erbjuda. Andra erbjuder ridning mot hjälp i stallet och med olika typer av sysslor. Det är viktigt att du vet att du har råd att betala om du ringer på en annons som även handlar om en slant i månaden, har du ingen egen inkomst så bör du därför diskutera det hela med dina föräldrar.

Att ha engagerade föräldrar kan vara en bonus, speciellt när man är ung. Det finns många privatstall som har åldersgränser för att det är stora djur och ett stort ansvar. Därför kan det vara bra att ha en förälder som kan vara med i stallet, i vilket fall till en början, för att se så att allting går bra.

Att själv skriva en annons kan vara bra för att visa att man finns och har ett starkt intresse. Skriv ingen novell, det viktigaste är att du lyfter fram hur gammal du är, hur länge du har ridit, om du har tillgång till bil alternativ skjuts till stallet (om det är så att det inte går att åka kollektivt) och vad det är du tänker dig att du vill göra med din framtida medryttarhäst. Lyft gärna fram om du har tävlingserfarenheter, vilken nivå du ligger på samt om du har haft liknande ”uppdrag” tidigare.

Provridningen bör göras lika noga som om det vore en häst du skulle köpa. Är det tänkt att du även ska träna med hästen är det viktigt att du får testa att rida den på ridbanan, och självklart bör du även rida ut en sväng så att du får känna om du kan hantera hästen utanför banan. Testa gärna hästen mer än en gång, och ställ frågor till ägaren. Det är viktigt att du känner att du och hästägaren kommer överens, ni är trots allt dem som ska ha ett gemensamt ansvar för hästen framöver. När det hela är klart så utvärderar du det hela: Ligger stallet på ett bra avstånd hemifrån? Känns hästen som en häst jag kan tänka mig rida i flera år framöver? Matchar mina och hästägarens önskemål?

För hästägaren är medryttaren en enorm resurs, så ditt beslut hänger på att du kan tänka dig rida hästen ett bra tag framöver. Att bara sluta ställer till det för både hästägaren och hästen, så se till att du verkligen har tänkt igenom ditt beslut och lycka till!

 

Dag 8 - Min största rädsla inom ridsporten

Kategori: 30 dagar

Att ridsporten är en farlig sport är dem flesta på det klara med, och där någonstans ligger min största rädsla också. Min absolut största rädsla är att råka ut för en ridolycka som skulle innebära att jag aldrig skulle kunna gå igen, eller ens rida igen. Det skulle vara hemskt att inte kunna använda sin kropp till 100% och utan hästarna vet jag inte alls vad jag skulle göra. Hästarna är trots allt minst 75% av mitt liv, det skulle bli väldigt tomt utan dem procenten…

Jag har opererats många gånger, mestadels på grund av mina hälsenor. Det har inneburit många timmar i rullstol och många timmar på sjukhus. Jag har kunnat uthärda det för att jag vetat att det bara har varit för en kortare period, och jag tror säkerligen att om det nu skulle bli på livstid skulle jag hitta något som skulle kunna förgylla min tid och något att fokusera på. Men helst vill jag ju undvika att det händer…

Varje dag utsätter vi ryttare oss för risker, för vi vet aldrig vad som väntar. Men att få galoppera i vansinnesfart och känna lyckan i bröstet är värt alla risker i världen. Förhoppningsvis så klarar jag mig undan olyckor, förhoppningsvis så kommer jag kunna rida livet ut. Jag kan inte vara nog tacksam för det. 

 

Dag 7 - En sak som aldrig får hända!

Kategori: 30 dagar

Det är mycket som aldrig får hända, men om jag ska ta fram en sak så skulle det väl vara att jag av någon anledning inte skulle kunna rida hos Sofie mer. Jag trivs verkligen där och har gjort det från första dagen. Det händer alltid spännande saker, jag får utbildning och utvecklas oerhört som ryttare, jag får rida många olika hästar och jag har världens mest underbara människor som jag får förmånen att träffa flera gånger i veckan! Det skulle vara en mardröm att tvingas leta upp någonting annat när man redan har det som är perfekt.

Jag har varit medryttare några gånger tidigare och det har aldrig varit såhär bra. Det har handlat om dålig kontakt med hästägare, hästägare som inte bryr sig om sina hästar och personer i stallet som har varit vidriga. Det kan få vem som helst att tappa motivationen och det har alltid varit jag som tillslut fått ”säga upp mig”.

Att jag hamnade hos Sofie och Danne var ju helt klart ren tur, jag hade ju bara spontansökt att få börja rida någon häst och inte alls tänkt på hur många svar jag skulle få och att jag verkligen skulle ta tag i det hela. Men ibland vill ödet att livet ska förändras och det har det verkligen gjort. Jag har svårt att tro att jag skulle kunna känna mig så lycklig och tillfreds någon annanstans, så det är verkligen en sak som aldrig får hända!

 

Släpp kontrollen

Kategori: Ridning

Jag är en ryttare av ordning, jag ser till att alltid ha kontroll över min häst och arbetar oavsett typ av pass med vardagslydnad. Sådant som att hästen ska så stilla när jag sitter upp, att den ska lyssna på förhållande hjälper när jag ber om det och inte fem minuter senare, och att den ska lita på mig och tro på oss oavsett vilken situation som uppstår.

För att få bra respons på det jag väljer att kalla vardagslydnad, så måste jag också kunna erbjuda någonting. Det blir ganska så tjatigt om allt bara ska handla om ordning och reda, det blir ganska tråkigt om man aldrig får ”släppa loss”. Jag måste erbjuda möjlighet till bus och lite skoj för att kunna få tillbaka koncentration och fokus.

Igår red jag och Lollo ut på rakbanan, det skulle trimmas lite lätt och då är rakbanan det bästa alternativet, det finns oerhörda förutsättningar för konditionsträning där! Eftersom att Loove vaccinerades dagen innan så var det inte tänkt som något ansträngande fyspass, vi skulle med andra ord bara jogga.

Liebe var pigg, hon verkligen älskar rakbanan och den här kvällen var dem flesta ponnyer från ridskolan ute på denna dryga 500 meter långa sandsträcka. Istället för att börja med att korrigera och rätta till henne när hon gick fram som en tickande bomb så längde jag tyglarna och lät henne springa på. Så länge hon höll sig till trav fick hon sträcka ut så mycket hon ville. Handen lät jag vara stilla, sitsen blev viktigare och jag korrigerade tempot genom att räta upp mig ordentligt när jag ville att hon skulle sakta ned. Efter tre sträckor med detta erbjudande fick jag direkt respons.

Sista längan när Loove fick en välförtjänt avskrittning av Sofie fortsatte jag trava ytterligare en sträcka där jag plockade upp henne lite mer och utan att behöva plocka upp henne särskilt mycket hade jag snart den traven jag strävat efter, bra takt och inget alls i händerna, hon bar sig själv!

Så till alla ryttare som säger sig ha ”problem” med era hästar, rid ett pass där ni lägger fokus på att låta hästen välja tempo (ni kan givetvis fortfarande korrigera tempot, det behöver inte handla om sken) och där ni inte diskuterar så mycket. Låt hästen busa och ha kul, för att sedan begära koncentration. Det är ett koncept som är svårt att misslyckas med!

Även Lollo har skrivit ett inlägg på sin blogg om detta, det inlägget hittar ni här:

http://soderberglollo.blogg.se/2012/august/intervall-traning.html

 

Dag 6 - Alla hästar i stallet

Kategori: Presentation

Eftersom att vi står på ridskolan just nu så väljer jag att presentera enbart dem hästar "vi har". Ridskolans hästar känner jag inte och därtill står det fler privathästar där utöver det vilket gör det omöjligt att sammanfatta. Men här är hästarna "vi har" och med det menar jag väl mer eller mindre Sofie och Lollo. Jag har lyckan att få rida och ta hand om dessa hästar, vilket nog är den bästa chans jag någonsin fått och någonsin kommer att få!
 
Jag väljer här att presentera hästarna som inte har blivit presenterade sen innan. Dem hästarna presenteras i det här inlägget : http://ryttarinnas.blogg.se/2012/july/hastarna.html
 
LELLY
2008
Homme d'Honneur xx - Laptop
 
 
Lelly är en av försäljningshästarna och helt klart en häst som kan gå riktigt långt i framtiden. Det är en skarp häst som kräver sin ryttare och gärna testar gränserna, men som samtidigt har ett otroligt stort hjärta. Det finns kapacitet i Lelly och hon är en häst som skulle passa perfekt för en young rider som är orädd och vill ha en häst som syns i mängden. 
 
CHIC
2008
Callahan VDL - Columbus xx
 
 
Chic är en läcker häst, hon har ett steg utöver det vanliga och är en riktigt långbent donna. Även Chic kräver sin ryttare, men när hon väl visar sig från sin goda sida så ser man verkligen stjärnpotentialen i henne. Själv har jag inte ridit Chic, så tyvärr kan jag inte referera något därifrån. Men vad som redan nu går att se är att Chic med rätt förutsättningar är ett otroligt framtidsämne. För dig som är vidare intresserad ligger en annons ute på Hästnet, här kommer du till den: http://hastmarknad.hastnet.se/sok/annons.php?aid=629949
 
LOOVINO
2008
Looping - Athlet Z
 
 
Loovino är Lollos stjärna, och det här är en riktig snygging! Han är otroligt arbetsvillig, försiktig och trevlig. Lollo och Loovino är definitivt ett ekipage vi kommer att få e mer av i framtiden, det är jag säker på! Loovino är stallets "Nasse", så fort något händer plötsligt så säger Loovino med hela sin kropp "Åh, kära nån!". En häst med mycket personlighet och en hög ridbarhet, det är allas vår "Loove" det!
 

Dag 5 - Favoritbilder jag tagit

Kategori: 30 dagar

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Det finns inget bättre

Kategori: Ridning

Som jag skrivit tidigare har det varit ganska så rörigt på senaste tiden, med det mesta. Det är få saker som motiverar, det är svårt att fokusera och det är svårt att försöka få vardagen att gå ihop. Det är då dagar som gårdagen är så otroligt viktiga.
 
Jag och Lollo åkte ut till stallet efter det att jag var klar på jobbet. Sen tog vi tillsammans med Sofie en uteritt i skogen och hästarna var så otroligt lugna och arbetsvilliga, inget strul överhuvudtaget. Att få rida ut med världens bästa tjejer och bara få vara är verkligen något som är ovärderligt, det finns inget bättre!
 
Det kändes som att jag bara kunde släppa alla problem, som om jag var i en annan värld, där ingenting annat är av betydelse än det som var där och då. Vi kan skratta, sjunga och vara helt tysta, det spelar ingen roll. Jag tror att det är det som gör att jag orkar, tillsammans med vänner jag tycker om och dessa underbara hästar. Vad vore allt om jag inte hade dem? 
 
Världens bästa!

Dag 4 - Det här är jag bra på

Kategori: 30 dagar

Varför ska det alltid vara så svårt att komma på saker man är bra på? Det är ju mycket enklare att peka ut alla brister. Men det jag skulle vilja säga att jag är bra på är att jag har lätt för att ta åt mig av både positiv och negativ kritik och att jag gärna plockar lite från varje gren när det kommer till såväl hästhållning som ridning.
 
Jag har också lätt för att skapa band till dem hästar jag hanterar och rider, vilket jag tycker är oerhört viktigt när det kommer till just ridningen och hanteringen. Tycker vi inte om hästarna vi tar hand om så kommer det inte fungera i längden, känslan måste vara äkta. 

Dag 3 - Det här behöver jag träna mer på

Kategori: 30 dagar

Jag har sagt det många gånger och jag säger det igen... YTTERSIDAN! Jag är hopplös när det kommer till att verkligen få med mig yttersidan och rider gärna alldeles för mycket med innersidan. Helt klart fusk då varken jag eller hästen anstränger oss när det bara är innersidan som används. När yttersidan är med så börjar det hårda arbetet, det riktiga och svettiga arbetet och jag brukar vara helt slut efter ett sådant pass. Men det är det som är ridning, det är det som kan kallas arbete, det är då jag känner hur det blir lättare att navigera och att korrigera. 
 
Som många andra ryttare har jag även småpunkter som hela tiden behöver justeras, det vanliga såsom hälarna ned, blicken upp och sluta lägga omkull händerna. Jag får verkligen fokusera tills det fullkomligen rykter i huvudet för att få till allting, men ridning är träning både psykiskt och fysiskt. Det gäller att hänga med och att orka med. 
 
När jag i vilket fall är igång med allt jag behöver öva på så kan jag tillägga att jag i hoppningen behöver tänka mer på timing. Jag behöver öva på att räkna galoppsprången, helst högt för att hela tiden hålla fokus, och jag behöver öva på att inte släppa iväg för tidigt för att undvika alla kråkhopp.
 
På allt detta så behöver jag verkligen tillåta mig själv att våga mer, att våga chansa, men också att lita på att den häst jag sitter på fixar det och att vi tillsammans kan klara av en uppgift, enkel som svår, tillsammans.
 
 

Dag 2 - När och varför jag började rida

Kategori: 30 dagar

Jag minns att det var vinter, riktig vinter. Snödrivor längs vägarna, stora snösjok hängde tungt på trädens alla grenar. Min regnbågsfärgade cykel gnisslade när jag kämpade mig fram på den längs ishala cykelvägar. Jag hade fått tillåtelse att besöka ridskolan, den låg bara två kilometer bort och jag och mamma hade flera gånger gått promenader längs vägarna om våren och sommaren. Jag var sex år gammal och nog världens mest envisa unge. I mina fickor hade jag femkronor så att jag skulle kunna ringa från stallets mynttelefon och meddela att jag kommit fram och jag hade noga förklarat vilken väg jag tänkt cykla, ifall något skulle hända. 
 
Ridskolan var den finaste platsen jag kände till. Rörelsen, aktiviteten, hästarna, skratten och hovklappret. Från det att jag för första gången cyklade in på ridskolans mark, var jag fast. Men mamma var tveksam, och det var upp till mig at bevisa att jag verkligen skulle komma att älska hästar och inte sluta efter någon termin. Så innan jag blev inskriven fick jag som medlem visa att det var ett intresse som skulle komma att hålla. Hon hade ingen aning om hur beslutsam jag skulle vara, och såhär i efterhand skrattar hon glatt när hon återger minnen från den första galoppen, första hopplektionen och första tävlingen. 
 
Som sju år gammal började jag rida regelbundet, jag skaffade mig en sköthäst och var på ridskolan årets alla lediga timmar. Det fanns inte en dag då jag inte var i stallet och jag tror att mina föräldrar fann en väldig trygghet i det, dem visste alltid vart jag var. Ridskolan gav mig vänner, gemenskap och en trygg grund att stå på. Ridskolan byttes ut mot privatstallar, det var sköthästar och medryttarhästar och det skulle inte dröja länge förens jag fick min första foderhäst, Gizmo. Det envisaste shetlandsponny som någonsin vandrat runt i ett par järnskor! Jag stod inte sällan stilla vid vägbommen till stallet och levde ett himla liv för att komma ut på skogsvägarna, men det var värt varenda timme. 
 
Resten är en lång historia, i 16 års tid har hästar varit min största kärlek i livet. Det är där jag finner en mening, det är där jag finner en obeskrivlig kärlek. Jag vet inte hur mitt liv hade sett ut utan alla dessa hästar, men jag gissar att det hade varit mycket svårare perioder än jag någonsin haft. Hästarna har räddat mig i många avseenden och fått mig att inse vad det är som är viktigt i livet. 
 
 

Om det bara kunde gå över

Kategori: Texter

Jag hatar att inte kunna utnyttja all min kapacitet, att inte kunna leva livet fullt ut och att bli begränsad. Det kan vara olika saker som påverkar, alltifrån den sociala miljön till den fysiska och psykiska. Det har varit mycket på kort tid som har hänt i mitt liv, på alla ovan nämnda plan och jag önskar varje natt att det bara kunde gå över.
 
När jag mår bra, när jag är tillfreds med min tillvaro, ger jag alltid allt jag har. Det spelar ingen roll vad det handlar om, det kan vara alltifrån arbetstempo när jag väl sitter på kontoret, min närvaro när jag är med dem jag älskar och det kan även vara koncentrationen när jag rider. 
 
På senaste tiden har det varit en hel berg och dalbana med både det ena och det andra, vissa dagar har allt känns fantastiskt för att andra dagar inte vara rätt någonstans. Visst är livet så, men när det börjar gå allt för rasande fort nedåt är det svårt att hitta motivation och glädje. 
 
Jag kan inte sluta önska att jag ska skärpa till mig, att det fysiska inte ska påverka och att det psykiska ska fortsätta vara starkt, i alla lägen. Jag har TUR, jag har fantastiska och underbara människor i min närhet, fina vänner, en underbar familj och mycket som ger mig kraft . Visserligen går det fysiska inte att hjälpa annat än att behandla, men jag är trött på att inte kunna påverka och vänta på att någon annan ska ge mig det jag behöver för att känna mig frisk. 
 
Får ursäkta för röran, det här är ju trots allt en inspirationsblogg, men jag känner att även ni läsare behöver veta att även den största inspiratör får bakslag och tvingas hitta nya vägar. 

Dag 1 - En bild på favorithästen

Kategori: 30 dagar

Jag har ju så svårt att välja när det kommer till favorithästar. Men just nu har jag väl två stjärnor i mitt liv. Pandora är som ni alla vet hästen jag alltid kommer att älska oerhört, hon var anledningen till att jag tog upp ridningen igen efter att ha harvat runt ett tag på ridskolan och funderat på att sluta. Nu är hon dock inte med lika flitigt då hon står i ett annat stall och därtill är konvalescent. Liebe är hästen jag fruktade för att rida, men som jag nu rider regelbundet och börjar hitta fler och fler knappar på och som dessutom börjar ta en stor plats i mitt hjärta. 
 
Världens finaste Pandis!
 
Vackra Liebe!

Utmaning - 30 dagar

Kategori: 30 dagar

En hängiven läsare, Alexandra, har skickat mig en utmaning. Alexandra menade på att jag nog har lite bloggtorka, det har varit lite från och till med bloggen den senaste tiden. Men nu har jag ett helt projekt som jag får tacka Alexandra så mycket för. Under trettio dagar kommer det komma upp ett inlägg, för att ni övriga läsare ska kunna följa det hela så ser jag till att ni får se vad som komma skall: 
 
1. En bild på favorithästen
2. När & varför jag började rida
3. Det här behöver jag träna mer på
4. Det här är jag bra på
5. Favoritbilder jag tagit
6. Alla hästar i stallet
7. En sak som aldrig får hända!
8. Min största rädsla inom ridsporten
9. Någon du skulle vela byta liv med för en dag, och varför?
10 saker du inte visste om mig
11. En låt som påminner om en häst du älskar
12. Min favoritgren
13. Min högsta dröm
14. Saker du gör vardagligen (i stallet och till vardags)
15. Varför får hästar och ridning mig att må bra?
16. En bild som gör dig lycklig
17. Låtar som jag lyssnar på när jag är arg, ledsen och glad
18. En bild jag aldrig publicerat förut
19. Bild på min bästa vän och varför han/hon är det
20. Något jag vill göra
21. Någon jag vill träffa
22. Någon jag vill träffa igen
23. Hoppning eller dressyr?
24. Mitt motto
25. Någon jag träffar vardagligen
26. Hur mina vänner beskriver mig
27. Såhär vill jag att mitt liv ser ut om ca 20 år
28. Någon som älskar dig
29. Någon jag skulle riskera livet för
30. Mitt mål med ridning
 
Hoppas nu att ni ska bli nöjda med upplägget, det ska bli spännande!

Att städa

Kategori: Presentation

Igår red jag och Sofie ut på Lelly och Liebe. Det blev en skrittur på dem gamla vägarna som vi alltid red på förut och det var ett härligt och väldigt lugnt pass. Liebe var helt slut efter gårdagen och jag med, så det passade oss alldeles utmärkt.
 
Så när jag kom hem igår insåg jag att jag minsann kommer behöva spendera hela den här dagen till att städa. Det ser förjävligt ut i hela lägenheten, som om det bott ett gäng inbitna partymänniskor här i flera veckor. Så jag fick rainchecka stallet idag, för jag måste verkligen få ordning på den här röran. 
 
Konstigt nog är det mycket roligare att städa i stallet, där skulle jag utan problem både kunna "finmocka", rengöra hinkar, putsa, städa rent i ryktlådor och rulla lindor i all evighet. Men hemma orkar jag inte ens plocka in disken i diskmaskinen. Nåväl, om jag ska komma till stallet både imorgon och på söndag så är det väl dags för mig att göra något åt röran snarast....
 
 
 

Det blir aldrig som jag tänkt mig

Kategori: Ridning

Den här veckan började med att det var kaos i planeringen, jag for och flängde runt och tillbringade en del tid på landet med mina släktingar, vilket gjorde att jag inte tog mig till stallet så pass omgående som jag tänkt. När man inte har tillgång till varken körkort eller bil så är det dessutom väldigt svårt att ta sig från ställen som ligger mitt i ingenstans och jag satt mer eller mindre strandad tills sent igår kväll. Visserligen kul och jättetrevligt, men jag vill ha saker planerade och jag vill kunna hålla det jag lovat.
 
Idag var det dock dags för första passet i stallet på länge. Det skulle innebära hoppning i ett växthuskvavt ridhus och en hel del utmaningar. Sofie satt på Chic, Lollo på sin Loovino och jag på Liebe när vi snart värmde upp hästarna inför passets olika uppgifter. Liebe var utom sig av lycka, hoppning är något hon älskar och då är det inte sällan hon blir så pass upp i varv att det tar ett tag att få fatt i henne och samtidigt kan låta henne gå i ett tempo som faktiskt går att rida i. Vi värmde upp på dem två "titthinder" som lagts fram, ett med paket under och ett med en dukliknande historia. Hästarna var uppmärksamma, men ingen var speciellt illa berörd över dem lite utspökade hindrena. 
 
I början hade jag nog inte mycket till kommunikation alls med min häst, det var full fräs och plattan i mattan under nästan hela uppvärmningen. Jag försökte jobba mig till en ärlig bjudning som inte innebär hysteri eller slow motion och titt som tätt hade jag nått på kroken innan det rann mig ur händerna. Jag måste helt klart lära mig att hålla kvar, att kämpa lite till även när det lossnar. För det är precis samma problematik som vissa ryttare kan tänkas ha när dem hoppar en bana, dem första hindrena går bra och vinsten är redan vunnen för att snart bytas ut mot en rivning eller en vägran. Att pusha lite till är att kämpa vid att hålla kvar känslan hela vägen. 
 
Avslutningsvis skulle vi alla hoppa en bana, för mig handlade det om att få in rätt antal galoppsprång, ha god fart mot hindrena, inte katapulta iväg min häst när jag kan sitta tillbaka och få ett galoppsprång till, hålla i och stå i lätt sits. Det var med andra ord en hel del att tänka på när jag red ann mot första hindret på den bestämda banan. Självklart skulle det generera i "pilotfel", jag kom alldeles för snävt in på ettan, fick ett dåligt språng vilket gjorde att jag inte kunde komma ann på nästa som låg i båge. Nytt försök och plötsligt kom vi mycket bättre, det rullade på, galoppen blev bättre och bättre och på sista linjen skulle jag göra ytterligare ett "pilotfel", jag klämde in ytterligare ett språng där jag egentligen skulle ha låtit Liebe stampa av, vilket genererade i att jag fick ett ordentligt kråkhopp, rätt upp i luften med alla fyra och jag var millimeter ifrån att drutta i backen. 
 
Efter att få ha skrittat några steg red jag snart ann igen och då fick vi till det riktigt bra, jag kände i hela kroppen hur det äntligen stämde och där och då var det dags att avsluta. Det är alltid härligt att avsluta när det går som bäst. 
 
När jag satt av kände jag hur ont i magen jag hade, inte för att det hade haft något med passet att göra, det kom bara så himla plötsligt. Efter det att jag ställt in Liebe i boxen så gick jag på toa och fick min "diagnos" med besked, en mindre trevlig urinvägsinfektion. Det var bara för mig att åka till vårdcentralen och be att få antibiotika utskrivet och nu är det vad jag får knapra i 10 dagar. Jag hatar verkligen infektioner som påverkar kroppen på ett väldigt jobbigt sätt, och hoppas nu verkligen att min kur verkar fort, för jag vill upp i sadeln redan imorgon igen!