ryttarinnas.blogg.se

Månadens Profilryttare: Lollo Söderberg

Kategori: Månadens Profilryttare

Ett nytt inslag här på bloggen är Månadens Profilryttare. I denna kategori kommer du hitta en intervju med en ryttare varje månad som delar med sig av sin historia och därtill bjuder på råd och tips. Denna månad är det Lollo Söderberg som är månadens profilryttare och nedan följer hennes historia. 
 
 

Vid ett frukostbord i Sollentuna för 16 år sedan satt det två små flickor och kollade på hästarna som betade utanför fönstret. Familjen var nyinflyttad och hade fått Sollentuna Ridklubb som granne, något som skulle komma att betyda en hel del för då fyra år gamla Lollo och hennes storasyster Sofie. Flickorna sa i mun på varandra att dem ville börja rida och snart hade ridskolan fått två nya ryttarinnor. 
 
Lollo trivdes på ridskolan, ridlärarna var engagerade i deras elever och förutom gemenskapen och alla vännerna som ridningen medförde, så var det just engagemanget hos ridlärararna som gjorde att Lollo fortsatte rida trots att hon vid ett tillfälle funderade på att sluta. Efter en lektion då hästarna olyckligt skrämdes och ryttare flög till höger och vänster gav Lollo bort sina ridlektioner till sin storasyster och höll istället till på läktaren. Hennes ridlärare snappade upp detta och frågade Lollo vad hon helst av allt ville göra, och snart var Lollo uppe på hästryggen igen. 
 
Hästintresset hade kommit för att stanna och hösten 2011 åkte Lollo till Tyskland för att prova på att ha intresset som arbete. Hon hamnade på ett stuteri och minns det som både den värsta och roligaste tiden hon haft i sitt liv. Det har alltid varit en dröm att jobba med hästar, men hon var inte beredd på att det skulle vara så svårt att lämna vänner och familj i Sverige och klara sig på egen hand. Till skillnad från Sverige är arbetet med hästar i Tyskland betydligt mer krävande, det är en tuff bransch som omsätter stora pengar och betydligt fler som jobbar inom hästnäringen. Tävlingsarenorna lockar professionella ryttare och det är få ryttare som hobbyrider. Ridningen är mer eller mindre en mycket vanlig livsstil i Tyskland och det är högre standard på alltifrån anläggningar till människorna som väljer att driva dem. 
 
För dem som funderar på att arbeta med hästar i ett annat land råder Lollo att våga vara kräsen, ställ krav på arbetsgivaren och byt arbetsplats om du känner att du blir utnyttjad. Men det är tufft att arbeta med hästar, både fysiskt och psykiskt, vilket du bör vara beredd på innan du åker. Ta gärna chansen att provjobba hos din framtida arbetsgivare, det ger dig möjligheten att avgöra om arbetsplatsen passar dig. Lollo förtydligar att den som känner för att jobba med hästar utomlands inte ska tveka, det ger otroligt mycket erfarenhet och kunskap att arbeta utanför Sverige. 
 
Lollo är en tjej med höga mål och ambitioner, när andra siktar mot trädtopparna så siktar Lollo mot stjärnorna. Om fem år önskar hon att hon kan tävla på en nivå som motsvarar 140 hoppningar och medelsvår dressyr. Det skulle ge henne behörighet till att söka till Beridarutbildningen som hålls vid Flyinge och även om hon inte är säker på att hon ens kommer att söka dit när målen väl är satta så vet hon att hon kommer att jobba med hästar och vara en mer rutinerad tävlingsryttare. 
 
Motgångarna har varit många på Lollos väg mot dem satta målen, i över ett års tid letade hon häst. Tanken var från början att favoriten Walther skulle komma ner till Tyskland och med det bli Lollos häst, men efter besiktningen var det bara att tänka om, Walther gick inte igenom. Totalt räknar hon med att hon har provridit minst 50 olika hästar och pendlat mellan djursjukhusen för att veterinärbesiktiga ett antal hästar. Många gånger har hon fått åka hem med ett negativt besked, den tilltänkta hästen har inte gått igenom besiktningen och Lollo har fått börja om från noll. Att den häst som Lollo följt under en längre tid skulle vara hästen Lollo tillslut skulle stå som ägare till, var helt otänkbart för bara ett halvår sedan. 
 
Loovino (2008, Looping-Athlet Z), även kallad Loove, beskriver Lollo som en extremt snäll häst, en häst som är trygg, men inte saknar attityd för det. När Loove gjorde sitt treårstest minns Lollo skamset hur hon tänkte "Vem är idioten som ska köpa den här fula hästen?". Men så kom Loove tillbaka från en lång vistelse på bete och när Lollo satt upp visste hon att det var Loove hon skulle ha. Den tråkiga och fula hästen hade blivit en svan och Lollo som egentligen tänkt sig köpa en äldre och mer erfaren häst att komma ut och tävla med hade plötsligt blivit unghästägare. 
 
Planerna för Loove är storslagna, ett av målen är att rida kvaliten för fyraåringar i höst, mest för att Loove ska få en chans att bli bedömd, men också få rutin. Men det största målet, och det mest betydelsefulla, är att komma hela vägen till Falsterbo Horse Show nästa år, "Dit ska jag bara!" konstaterar Lollo. 
 
Utvecklingen och målen för hennes egen del som ryttarinna är att bygga upp muskler för att kunna påverka och förbättra både sin sits och uthållighet. Utöver dem fysiska förutsättningarna berättar Lollo att hon även behöver jobba med det psykiska, hon är en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna och trots att det är en bra egenskap behöver tävlingsinstinkten tonas ned ibland. 
 
Till Ryttarinnans läsare följer avslutningsvis Lollos tips: 
 
Våga tro på dig själv och glöm inte att ha roligt! Hamna inte bland trädtopparna, sikta mot rymden så når du stjärnorna istället!
 

Lollo har självklart en egen blogg, den hittar du på: SODERBERGLOLLO.BLOGG.SE
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: